2 Globetrotters

Reser med barn

Pengar på resan

7 mars 2018
Linda

Inlägget innehåller adlinks

Det här med hur man ska ha med sig sina pengar på resor är något som många funderar över. För oss har det ändrats en del sedan vi började resa. Kontanter kan man i många länder klara sig nästan helt utan nuförtiden. I september var vi på Färöarna och då hade vi inte med oss några kontanter alls och tog heller inte ut några under den veckan vi var där. I andra länder kanske det inte alltid känns tryggt att betala med kortet och då är det viktigt att ha tillräckligt med kontanter. Jag minns alltför väl när uttagsautomaterna i den lilla staden i Vietnam inte ville ta något av våra kort och vi hade cirka 100 kr kvar. Eller när vi, efter en lång stunds köande, väl kom fram till uttagsautomaten i Havanna fick veta att pengarna hade tagit slut för dagen och ingen visste när det skulle fyllas på nästa gång. Då hade det känts bra att ha lite extra kontanter. Men på något sätt har det alltid löst sig.

När vi är ute och reser brukar vi lägga upp det ungefär så här:

Kort

Vi har alltid med oss minst varsitt kort och varsitt kreditkort. I vissa länder är det lättare att använda Visa än Mastercard eller tvärtom. Därför är det bra att gardera sig genom att ha kort från olika kortutgivare i familjen. Till exempel Mastercard och Visa.

Vi har heller aldrig alla kort med oss ut samtidigt utan vi brukar lämna några på hotellet. Gärna i en safety box om det finns. Vi brukar också dela upp korten mellan oss vuxna så att inte alla kort ligger i samma ficka när vi är ute.

Betala alltid i lokal valuta när du betalar i en affär. Ibland får du välja om du vill betala i SEK eller lokal valuta när du använder kortet. Det lönar sig alltid att betala i lokal valuta.

Informera gärna din bank om att du ska resa utomlands. Jag tycker att det är konstigt att det behövs men flera gånger har mitt kort slutat att funka när vi varit på road trip. Ena gången fick jag sms från banken och kunde ringa upp dem och lösa det hela. En annan gång märkte jag bara att det slutat fungera, var tvungen att ringa banken, det var 20 minuters kö och det kostade 20 kr/min att ringa från USA. Det blev ett dyrt samtal.

Kreditkort

Kreditkort kan vara bra att ha av många anledningar. Dels behövs de ibland för att få hyra bil, dels är det skönt att använda kreditkort när man checkar in på hotell. De flesta övernattningsställen brukar vilja reservera en summa på kortet vid incheckningen (ifall något blir förstört på rummet). Problemet är bara att pengarna sedan förblir reserverade flera dagar efter utcheckningen. Byter man då boende ofta, vilket vi gör när vi roadtrippar, så blir det ganska mycket pengar som är låsta på kortet. Använder du ett kreditkort är det inte dina egna pengar som blir låsta. En annan bra anledning att ha ett kreditkort är att du kan samla poäng. Vi använder ett SAS-kort och ett Norwegian-kort. Båda ger poäng som kan användas att resa för. Vi betalar alla reserelaterade utgifter med kreditkorten och har tjänat in många inrikesflygningar, hotellnätter och även flyg till Helsingfors. Norwegiankortet har dessutom ingen årsavgift, ger dig reseförsäkring om du betalar minst 75% av resan med kortet och tar inga avgifter vid kontantuttag utomlands. Vi har som regel att aldrig handla för pengar vi inte har. Köper vi en biljett på kreditkortet så har vi redan pengar på ett bankkonto för att betala av det direkt när fakturan kommer. Om man inte betalar direkt när fakturan kommer blir det väldigt dyrt, vilket kort man än har och inte alls värt det för poängen man samlar ihop.

Om du betalar med kreditkort är du bättre skyddad mot stölder eller bedrägerier eftersom det är upp till banken att visa att det är du som använt kortet, om du inte varit väldigt oaktsam med ditt kort.

Försök att inte lämna ditt kort ifrån dig när du ska betala. Ha hela tiden kortet under uppsikt. I värsta fall kan det kopieras av servitrisen eller killen i kassan och användas av dem senare. Försök om möjligt betala vid en terminal vid bordet på restauranger eller be att få betala i baren.

Kontanter

Som jag skrev längre upp i inlägget är det inte lika nödvändigt med kontanter som det var för bara några år sedan. Det beror dock väldigt mycket på vart du ska resa. I Norden, Västeuropa och USA funkar det nästan alltid med kort. Däremot kanske du inte alltid vill använda ditt kort. Det beror ju på om du litar på restaurangen/affären eller inte och det kan vara svårt att bedöma.

Det kan också vara bra att ha någon form av nödpengar någonstans, gärna i Dollar eller Euro som funkar i de flesta länder. I fall det värsta skulle inträffa och du blir rånad eller bestulen på alla kontanter och kort så är det mycket bra att ha en extra 100-dollarssedel på ett helt annat ställe. Det finns många tips på var man kan ha den. Jag har sett en del bilder på sedlar som varit inrullade i tomma Läppsylförpackningar. Du hittar säkert på ett bra ställe själv. Tipsa gärna om det i kommentarerna till det här inlägget.

Betala så mycket som möjligt med kortet i länder där det känns säkert så slipper du uttagsavgifter.

Växla hemma eller på plats?

Vi växlar oftast inte alls, bara det vi behöver precis första dagen ifall det inte finns någon ATM på flygplatsen. Små dollarsedlar till dricks är bra att ha. Små växlingsbås ska du absolut akta dig för. Där får du sämst kurs och dessutom händer det ofta att resenärer blir lurade och får för lite pengar. Växla inte på växlingskontor eller banker, ta istället ut från en ATM. En del ATM tar avgift, andra inte. Värt att kolla upp om du ska ta ut många gånger. Din bank kan också ta en avgift på cirka 35 kr för varje uttag du gör utomlands så passa på att ta ut mycket i taget så får du bara avgiften en gång. Ha inte hela reskassan på det kontot kortet går till, för istället över efter hand. Vi brukar ha pengar för cirka 2 dagar var på kortet.

Har du några bra tips som saknas här? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet!