2 Globetrotters

Reser med barn

Så dyrt är Island

31 oktober 2018
Linda

När vi var här för 9 år sedan upplevde vi inte att det var speciellt dyrt. Kanske var det precis i bankkrisens spår så prisläget var annorlunda. Men nu måste jag säga att Island är det dyraste land jag besökt och då har jag besökt över 50 länder.

Men låt oss bena ut vad det är som kostar och vilka saker som faktiskt går att komma hyfsat billigt undan med. Det första jag måste skriva är att vi var här i eftersäsong, i oktober. Under sommaren är många saker ännu dyrare.

Vi börjar med de goda nyheterna. Att ta sig hit med flyg är relativt billigt. Vi betalade ungefär 3000 kr med Icelandair från Köpenhamn till Reykjavik och tillbaka för två vuxna.

Det går också att hitta okej boenden för 800-1200 kr/natt. Vi bokade de flesta boenden via Airbnb. Några av ställena vi bodde på erbjöd till och med frukost, några bara under högsäsong. Gemensamt för alla ställen i den prisklassen var att inget hade privat badrum. På en del ställen delade vi badrum med enbart ett annat rum och på andra ställen med en hel korridor.

Okej, så boende och resan dit är okej i pris. Vad är det då som är dyrt? Ja, nästan allt annat.

Mat på restaurang är riktigt dyrt. En hamburgertallrik på ett kafé eller på en riktig restaurang kostar mellan 200-400 kr. En bit tårta kostar på de flesta ställen cirka 100 kr. En kopp te eller kaffe mellan 40-60 kr. Dryck till maten cirka 45 kr. En hawaiipizza betalade vi 280 kr för. En maträtt på en vanlig restaurang kvällstid kostade ungefär 400-500 kr om man ville ha kött, en tallrik soppa cirka 200 kr. Förrätter kostade vanligtvis 180-200 kr och efterrätter några tior mindre. Alkohol ska vi inte ens tala om, det var omöjligt att beställa in det till maten utan att tömma hela reskassan vid ett tillfälle.

Hyra bil var faktiskt inte heller farligt dyrt. Vi hyrde den minsta bilen vi kunde få tag på och det blev ungefär 3000 kr för en vecka. Sedan valde vi att lägga till några försäkringar och de kostade ungefär 2500 kr.

Bensinen kostar drygt 20 kr/l.

En dags parkering vid olika turistattraktioner som några vattenfall och Thingvellir kostar 70 kr/dag.

Låna toaletten på en restaurang, 20 kr.

Smycken i souvenirshoppar 400-1000 kr.

Stickade ulltröjor i traditionell isländsk stil i turistshoppar mellan 2000 och 5000 kr.

Så hur ska vi sammanfatta det? Ja, Island är dyrt. Framför allt är mat, shopping och bensin dyrt. Men boende och resa dit kan du få till ganska bra pris. Speciellt om du kan tänka dig ett boende med delad dusch och toalett. Och det bästa av allt! Naturen är gratis att titta på! Och det är trots allt framför allt för den fantastiska naturen som vi rekommenderar dig att besöka Island.

Om du vet någon annan som skulle ha glädje av den här artikeln så får du gärna dela den på Facebook, Twitter eller Pinterest!

Läs även