2 Globetrotters

Reser med barn

Astrid Lindgrens värld

6 juni 2017
Linda

Ett av de mysigaste ställena vi besökt med barnen måste ändå vara Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Vi har besökt det nästan varje år sedan vår äldsta dotter var 2,5 år. Det är inte som ett stort nöjesfält fullt av karuseller och aktion utan det är precis som Astrids böcker, mysigt och roligt. Vi brukar åka dit över dagen eftersom vi bor hyfsat nära men förra året sov vi över på Vimmerby stadshotell. Det var skönt att kunna vara på plats när parken öppnade utan att behöva gå upp alltför tidigt på morgonen. Dessutom är Vimmerby en söt liten stad och precis utanför Stadshotellets uteservering ligger ett torg med små röda lekstugor och Pippis Hoppetossa som barnen kan klättra på.

I det här inlägget har jag sammanställt våra tips och erfarenheter för att få en så lyckad vistelse i Astrid Lindgrens värld som möjligt. Har jag glömt något eller om du undrar något så får du gärna skriva en kommentar!

Tid

Det funkar att besöka parken på en dag men om barnen ska hinna se alla teatrar de vill se och hinna leka i lugn och ro i alla fina miljöer så rekommenderar jag 2 dagar. Vi brukar åka dit i försäsong eller i september när de har helgöppet, eftersom det då är billigare och lugnare i parken. Då har inte allt öppet och det är ett mindre utbud av teatrar men om man bara är där en dag så är det fullt tillräckligt ändå.

Mat och fika

Maten i parken är fantastisk! Det finns inga trista hamburgare eller halvfabrikat på restaurangerna. Maten är vällagad och god! Vi brukar äta köttbullar med hemgjort potatismos, lingonsylt, sås och gurka på Majkens mat alldeles i början av parken. Blir man inte mätt kan man be om mer mat utan extra kostnad. Pannkaksbuffén är också populär, i år är den flyttad till Bråkmakargatan. Barnen tycker det är kul att se när pannkakorna gräddas i maskinen. Vill man äta något snabbt så säljs det varmkorv i en liten kiosk i närheten av Karlsson på takets-hus. Det finns också picknickställen och grillplatser där man kan äta sin egen medhavda mat, ett bra alternativ om man vill spara pengar.

Teaterföreställningar

En sak som är väldigt uppskattat hos både barn och vuxna är att karaktärerna ur böckerna går runt i parken mellan föreställningarna. Vi har ofta sett Kling & Klang cykla runt på tandemcykel eller sitta och fika med Prussiluskan.

Något som vi brukar gå på varje gång är “Prussiluskans allsång”. Det passar hela familjen. Det är klassisk allsång med Kling & Klang och Prussiluskan på scenen. Den spelas på Lilla scenen och där spelas också  “Inga rövare finns i skogen” och “Mio min mio”.

I Villa Villekulla är Pippi på plats många gånger under dagen och då blir det teater utanför huset eller på Hoppetossa. Det brukar vara ganska fullt under högsäsong så ta en plats tidigt om du vill sitta ner. I Katthult är Emil och hans familj också på plats större delen av dagen och även här spelas många föreställningar varje dag. I Mattisborgen är Ronja och rövarna också många gånger under dagen och även här spelas teater flera gånger. Något att tänka på är att samma teater bara spelas en gång om dagen!

Även Karlsson på taket, Rasmus på luffen och Madicken har teatrar i sina miljöer, dock något kortare och färre gånger än Emil, Ronja och Pippi.

Törnrosdalens scen är den mest nybyggda och här kan man se scener ur “Bröderna Lejonhjärta”. Vi såg “Sista striden” förra året och den var läskig tyckte barnen, den är rekommenderad från 9 år. I Törnrosdalen och Körsbärsdalen kan man vissa tider under dagen träffa Skorpan och Jonathan.

Något som gäller alla miljöer är att när föreställningen är slut får barnen leka i husen och ofta stannar karaktärerna kvar en stund och leker med barnen.

Alla föreställningar är utomhus så kläder efter väder är det som gäller. Glöm inte solskydd, det kan bli riktigt varmt att sitta och vänta när solen steker på.

Det är helt omöjligt att se alla föreställningar under en dag. Kolla därför dagsprogrammet innan ni kommer till parken och planera in vilka som är viktigast. Det behövs också tid för mat och lek i de fina miljöerna.

Boende

Det finns stugor att hyra och även tältplatser i närheten av parken. ALV driver en hel del boenden, men vi har aldrig provat något av dem så jag kan inte säga så mycket om dem. Dock har jag hört från kompisar som varit där att det är nybyggt och barnvänligt. Vill man bo lite finare så rekommenderar jag Vimmerby Stadshotell som ligger centralt i Vimmerby och har god frukost.

Attraktioner

Det finns inga karuseller eller liknande i parken. Det närmaste man kommer en karusell är i Saltkråkan där man åker omkring och ser några olika miljöer ur filmerna. Däremot kan barnen försöka att inte nudda mark på “inte-nudda-marken-banan” som är alldeles lagom svår för små fötter.

Bullerbyn, Kajsa Kavat och Lilla Bråkmakargatan består av små hus som barnen kan gå in i. I början av parken finns Stora Bråkmakargatan som användes i filminspelningarna.

I Nils Karlsson pysslings hus är möblerna jättestora så att barnen kan känna hur det känns att vara liten som en pyssling.

Den lilla lilla staden är en kopia av Vimmerby och är kan barnen se in i husens fönster. Bland annat kan de se godisaffären där Pippi köpte 18 kg godis.

Det finns många platser att leka på i parken och barnen kan gå överallt. Det finns mindre skogar som inbjuder till lek men även en hel del lekplatser. Vid Karlsson på takets hus och bredvid backen till Villa Villekulla finns rutschkanor. De vid Karlsssons hus är ganska höga och mycket populära.

I Björkdungen finns en labyrint och en inte-stöta-marken-bana som är kul. Vid Kvarnen kan barnen klättra eller leka med vatten.

Biljetter

Köp biljetterna på nätet innan du kommer till parken så slipper du biljettköerna. Parkering kostar 50 kr och kan också köpas online.

Praktisk info

Utanför parken finns kartor och dagsprogram på olika språk. Det finns också gratis namnband att skriva föräldrarnas telefonnummer på om barnen kommer bort i parken. Med äldre barn är det smart att bestämma en mötesplats i parken om ni tappar bort varandra.

Innanför entrén finns skrindor att hyra, vi brukar inte göra det men om man har tänkt ha picknick och har med sig kylväska osv kan det vara praktiskt. I närheten finns också amningsrum.

Det finns några ställen där barnen kan bli blöta i parken så ta med ombyte.

På vägen hem stannar vi gärna på Ingebo hagar och äter middag medan barnen leker i trädgården.

Läs även