2 Globetrotters

Reser med barn

Läslovet: barnböcker 6-9 år

24 oktober 2017
Linda

Kanske är det några av er som har en höstlovsresa på gång? Höstlovet kallas ju även läslovet och vad passar bättre än att kombinera läsning med resor. Två av de sakerna jag älskar mest av allt på samma gång kan ju inte bli fel. Idag tipsar jag om några barnböcker som barnen kan läsa eller som du kan läsa tillsammans med dina barn.

Just nu har dessutom Bokus 5% rabatt på sina barnböcker.

Länkarna i inlägget är adlinks, vilket betyder att om du klickar på dem och väljer att köpa en bok från just Bokus så får bloggen lite intäkter utan att det kostar dig något extra. Om du väljer att handla på Bokus kan du även använda refunder så du själv får 3% återbäring i riktiga pengar. Jag känner mig alltid extra glad när jag hittar en sida som ger återbäring och ser på pengarna på mitt refunderkonto som ytterligare ett sätt att resespara. Vill du inte köpa böckerna så finns säkert de flesta att låna på biblioteket.

 

God jul, Lilla lök av Frida Nilsson

Lilla lök är egentligen en bok som ska läsas varje dag fram till julafton i december. Men den är också perfekt som godnattsaga för ett mindre barn på en resa. Kapitlen är korta men det blir ändå en mysig tradition varje kväll. Boken handlar om Lilla lök som så gärna vill hitta sin pappa som han aldrig har träffat. I julklapp önskar han sig två saker, en cykel och sin pappa. Båda önskningarna är svåra för hans mamma att uppfylla.

Matilda av Roald Dahl

Matilda är en riktig klassiker som så många andra av Roald Dahls böcker. Mina tjejer älskade den när de var cirka 6 och 8 år. Vi läste ett kapitel varje kväll och den är både rolig, tankeväckande och lite sorglig. Matilda börjar skolan men hon kan redan otroligt mycket mer än sina klasskompisar. Hon hade redan när hon var 5 år läst alla böcker på barnavdelningen på biblioteket och börjat med vuxenklassiker. Matildas föräldrar tycker inte att kunskap är viktigt och de hånar henne när hon läser böcker. De är riktigt otrevliga typer som man inte känner någon sympati för. Som tur är har hon en fantastisk lärare som heter fröken Honung och som ser Matildas potential i skolan. Tyvärr är rektorn en riktigt vidrig kvinna som hatar barn och inte alls gillar Matilda. Matilda upptäcker en dag att hon har speciella krafter och det är när hon börjar testa sina krafter som det blir riktigt spännande.

Slottsmysteriet av Martin Widmark

Slottsmysteriet är den senaste i en lång rad med böcker om Lasse och Maja och deras detektivbyrå. Det är faktiskt nummer 26 i ordningen så gillar dina barn de här böckerna så finns det många att läsa. De är lagom spännande för barn från cirka 5 år. Lasse och Maja är två kompisar som bor i Valleby. De har en detektivbyrå tillsammans och brukar hjälpa stadens polismästare att lösa olika fall. Slottsmysteriet utspelar sig på ett slott (!) och den handlar om att några typer försöker lura till sig pengar genom att få människor att satsa lite pengar mot att de ska få mycket tillbaka. Såklart förstår Lasse och Maja att det är för bra för att vara sant.

Sagasagor av Josefine Sundström

Sagorna om Saga finns nu också i flera böcker. De handlar om kompisrelationer och vardagliga saker som passar jättebra för barn mellan 5 och 8 år ungefär. Vår 7-åring tycker mycket om dem. Berättelserna om Saga är mysiga och lite roliga och handlar om saker som barnen känner igen.

Nina börjar skolan

Nina börjar förskoleklass och den här boken handlar om hennes första termin där. Det handlar om att träffa nya kompisar, lära sig skriva bokstäver och gå till matsalen. Det finns en fortsättning som handlar om andra terminen i förskoleklass och det finns även en tidigare bok om Nina, 5 1/2 år. Böckerna är mysiga, roliga men också lite allvarliga. Perfekta att läsa tillsammans och få höra barnens åsikter och tankar om livet.

Böckerna om Dunne

Flera av de här böckerna liknar varandra. De handlar om tjejer i 6-8 årsåldern och deras tankar och funderingar. De handlar om vardagliga saker som händer de flesta barn. Men just böckerna om Dunne har lite mer stråk av allvar än de flesta andra. Det är inte bara soliga ämnen som tas upp. Till exempel bor Dunne ensam med sin pappa eftersom hennes mamma är död. Det handlar också om hur det känns när ens bästis flyttar. Men det är absolut inte bara tråkiga saker som händer i böckerna utan det är hoppfullt hur Dunne ser på saker och försöker att alltid ta livet på ett positivt sätt. Böckerna om Dunne kan vara en bra ingång till att ta upp känsliga funderingar med barnen men de kan också läsas som alldeles vanliga mysiga böcker om vänskap och livet på lågstadiet.

Böckerna om Hedvig

Hedvigböckerna är nog min 7-årings allra bästa böcker. Jag hittade den första vi läste på en loppis för några år sedan och nu finns det nog fyra stycken tror jag. Hedvig bor ute på landet utan speciellt många grannar och framför allt bor inga barn i hennes ålder i närheten. När hon börjar skolan får hon i alla fall en kompis. Det händer en hel del dråpliga saker för Hedvig i böckerna. Men framför allt är det böcker som barnen lätt kan känna igen sig i.

Belle & Boo och godnattpussen av Mandy Sutcliffe

När det gäller yngre barn, sådär mellan 2 och 4 år så tycker jag att böckerna om Belle och Boo är så söta. Framför allt innehåller de fantastiska illustrationer. Det är svårt med böcker för yngre barn eftersom de är korta och då behövs det så många för att de ska räcka en hel resa. Som tur är kan ju små barn tänka sig att höra sina favoritböcker många gånger. Mitt bästa tips på böcker till en resa med små barn är Pixiböcker. De tar inte mycket plats och du kan ha några i varje väska att ta fram om ni fastnar i en kö eller på en lång bussresa.

Läs även


Kommentarer

Anna Carlsson
2 januari 2018 18:45

Hej hopp!

Det var bara så lustigt för jag och min nu 8-åriga dotter har läst nästan samma böcker. Dunne-böckerna, Hedvig, Nina och Saga-sagor. Har ni läst Sandvargen av Åsa Lind?

Linda
19 januari 2018 19:23

Hej, vad kul att ni gillar samma böcker! Jag har läst Sandvargen för min äldsta men det är nog dags för 7-åringen också nu. Tack för påminnelsen och kul att du lämnade en kommentar!