2 Globetrotters

Reser med barn

Sov borta – känn dig som hemma. En nybörjarguide till Airbnb.

2 mars 2018
Linda

Vi har nästan uteslutande använt oss av olika Airbnb-boenden under våra resor de senaste åren. Vi har sovit i allt från ett båthus på Färöarna och ett litet bohemiskt hus ute på landet i Minnesota där en liten häst betade i trädgården, till ett litet rum i en villa med enbart en bred säng till 4 personer och där vi delade badrum med ägarna. Vi har också sovit i lägenheter i olika storstäder. Hittills har vi aldrig råkat ut för några större missöden. Hur kan det komma sig? Research! Men vi kommer till det strax.

Jag får många frågor om våra resor och Airbnb är något som ofta kommer upp. Många är tveksamma till att bo i ett Airbnb. För oss har det öppnat upp möjligheter. Airbnb innebär ofta större utrymmen än ett hotell och många ligger mer centralt. Det finns också möjlighet att interagera med vanliga människor om du vill. Vi har haft många trevliga pratstunder med värdar men vi har också bott i många boenden där vi inte ens träffat värden. Ofta finns det möjlighet att laga mat, något som kan vara skönt om resan varar länge eller om man har små barn med sig. Ibland finns det balkong, trädgård eller pool. Nästan alltid finns det gratis wifi och parkering.

Om du fortfarande känner dig tveksam kanske de här frågorna och svaren kan hjälpa dig lite.

Hur gör man?

Det första du behöver göra är att registrera dig på airbnb.com. Det är gratis och följer du den här länken får du 360 kr i rabatt på din första bokning! Därefter skriver du in staden du söker boende i, lägger till datum och antal personer och sedan är det bara att välja mellan mängder av lediga boenden. Du kan också välja en del filter, till exempel pool, eget boende eller parkering.

Hur går det till?

Privatpersoner lägger upp gästrum, en hel lägenhet, ett gästhus, en trädkoja, en husvagn eller något annat som gäster kan sova i. När du har bokat ditt boende får du en bekräftelse och några dagar innan övernattningen får du noggrannare vägbeskrivning och instruktioner av värden. Du kan också kontakta värden innan eller efter bokningen för att ställa frågor. När du sedan kommer till boendet så kan det gå till på lite olika sätt. Vi har varit med om att dörren har varit öppen och nyckeln har legat på köksbordet, att vi fått en kod till ett lås, att värden mött upp oss och lämnat över nyckel och visat runt och att nyckeln har legat under en kudde på verandan. Men allt det där informerar värden om.

Är det säkert?

Ja, är mitt svar på den frågan. Så länge du läser recensioner om värden och boendet innan du bokar. Om värden inte har några recensioner så kan det hända att boendet inte haft så många besökare ännu. Men det kan vara bra ändå. Alla som hyr och hyr ut måste verifiera sin identitet med ett id-kort.

Varför Airbnb istället för hotell?

  • Det är ofta billigare.
  • Du får mer utrymme. Perfekt om man reser med barn som vill sträcka på benen.
  • Du kan ofta laga mat själv.
  • Du kan boka boende i områden där det inte finns hotell.
  • Du får se hur lokalbefolkningen bor.
  • Du får chansen att träffa människor som bor i landet du besöker.

Var det här inlägget användbart? Dela gärna så andra också får läsa!

Läs även


Kommentarer

2 Globetrotters
14 april 2018 09:12

[…] du veta mer om Airbnb så har vi gjort en nybörjarguide! Om du blir medlem genom den sidan så får du 360 kr att bo för på valfritt Airbnb i hela […]

2 Globetrotters
12 juni 2018 22:48

[…] Swedish version. […]

2 Globetrotters
16 juni 2019 23:44

[…] var ganska kort så vi var framme redan runt lunch. Vi hade hyrt en stuga via Airbnb och den var riktigt mysig med veranda, eldstad och sovloft. Vägen till stugan var inte asfalterad […]