2 Globetrotters

Reser med barn

De här böckerna kommer jag klicka hem i sommar!

6 juli 2018
Linda

Böcker jag ska klicka hem i sommar.

Inlägget innehåller adlinks. 

Sommaren är en av de perioder som jag brukar läsa mest! Speciellt när jag är på resande fot. Det finns så många tillfällen då man kan lägga undan telefonen och ta fram boken istället. Och när jag fick ett mejl från Bokus om att de har ett erbjudande med 3 pocket för 99 kr och dessutom fri frakt så kände jag att det är dags att klicka hem några av de böcker jag gått och funderat på ett tag. Kanske ni kan få inspiration till sommarläsning här också.

Patrioterna har jag hört mycket om. Det är en debutbok och har jämförts med Sjöwall & Wahlöös böcker eftersom den handlar om samhället. Den handlar också om terrorism, invandringsfientlighet och känns realistisk och aktuell har jag läst mig till. Den hamnar i kundkorgen.

Nästa bok som jag funderar på att klicka hem är Mamma är bara lite trött. Att jag skriver funderar på är för att jag inte riktigt har bestämt mig för om jag vill läsa om ett så realistiskt och nära tema under min semester. Men annars får jag helt enkelt spara den till senare. Ämnet är intressant, det handlar om en 40-årig kvinna som känner att det är så mycket hon borde ha koll på, på jobbet, barn som ska skjutsas och hämtas, ett hem som ska renoveras och ja, ni fattar. Men en dag går det inte längre och hon får diagnosen utmattningssyndrom. Under sin sjukskrivning träffar hon en kvinna som hon inleder en fin vänskap med.

6 dagar har jag velat läsa ett tag. Jag läste 36 timmar som är del 1 i serien förra året och nu är jag sugen på att se vad som händer med Johanna i den här boken. I 6 dagar är Johanna överbefälhavare i Sverige samtidigt som de nordiska regeringscheferna är i Stockholm för att bilda en nordisk union. Under tiden sker ett gäng explosioner i huvudstaden och IT-attacker hotar att slå ut Sveriges system. Spänningen stiger i Östersjön och läget blir snabbt akut i Sverige. Jag är inne på att läsa dystopiska framtidsskildringar för tillfället så den här boken kommer passa perfekt i hängmattan.

Karin Alfredsson har arbetat utomlands i flera olika länder och skrivit 15 böcker. Senast jobbade hon som biståndschef i Afrika. Hennes senaste bok har heter Skrik tyst så inte grannarna hör och handlar om en svensk kvinna som flyttar med en man till just Afrika. Men boken handlar också om mäns våld mot kvinnor, kulturskillnader och kvinnlig vänskap.

Av någon anledning så fascinerar böcker som utspelar sig under världskrigen mig och här har jag hittat två pocketböcker som jag vill klicka hem. Den första heter Besked från Berlin och handlar om valet en nederländsk diplomat tillika spion för Churchill behöver göra när han får reda på datumet för tyskarnas planerade invasion av Ryssland. Valet han ställs inför är att rädda sin dotter eller rädda hundratusentals ryska soldater. Den andra boken heter Ensam i Berlin och den har fått mycket bra kritik. Den handlar om ett tyskt par som förlorar sin son i kriget och bestämmer sig för att göra motstånd genom att skriva små handskrivna lappar som uppmanar människor att göra motstånd mot nazismen och placerar ut lapparna på olika ställen i staden. Nazisterna vill såklart ta reda på vilka det är som skriver lapparna. Boken handlar om hur det är att leva i ett angivarsamhälle men också om motstånd och civilkurage. Den skrevs 1946 av Hans Fallada som bodde kvar i Berlin under kriget.

En annan bok som jag tror är riktigt intressant är Geir Lippestads bok Det vi kan stå för. Lippestad var ju försvarsadvokat till Behring-Breivik. I boken beskriver han varför han accepterade att försvara Breivik och skildrar rättegången ur sitt perspektiv. Den handlar om människovärde och demokrati och om allas rätt till en försvarare.

Men jag vill inte bara läsa om hemska realistiska samhällsproblem så jag klickar också hem de två första böckerna om Agnes som beskrivs som relationsromaner. De heter Det kommer aldrig mer vara du och Väck mig när det är över. Det finns också en tredje bok i serien men den har just kommit ut i inbunden version så den väntar jag lite med. Böckerna handlar om Agnes som blir övergiven av sin man. Han blir nämligen tillsammans med hennes bästa vän, som då också blir styvmamma åt hennes barn. Men den handlar också om hur man går vidare och hittar något bra ur något som från början var svårt.

Lite feelgood kan också behövas för att väga upp de andra böckerna och då tror jag att Här och nu är helt rätt val. Den handlar om Ingrid som är advokat och singel. Hon börjar känna att hon vill något mer med livet så hon flyttar utomlands och hamnar på en hästgård i Montana. Granne med gården bor Nate som har blivit bränd av sin tidigare flickvän och därför har svårt att bli kär igen. Boken beskrivs som sorglig och lycklig och med överraskande vändningar.

Om du inte har skaffat Refunder ännu så gör du såklart det innan du klickar hem några böcker. Du får tillbaka 3% i rena pengar på allt du handlar på Bokus. Jag har fått ihop 1500 kr sedan jag började använda Refunder och då är det bara på köp jag ändå skulle gjort. Registrerar du dig via länken får dessutom både du och jag 50 kr i bonus.

Om du vill ha fler boktips kan du se vad jag tipsat om tidigare här och här!

Vilka böcker tar du med på sommarens resor? Ge gärna tips i kommentarsfältet här i bloggen!

Läs även