2 Globetrotters

Reser med barn

Ölandstips för naturälskaren

18 juli 2019
Linda

Ölandstips vill många ha just nu. Och om ni läser i kategorin Kalmar/Öland så finns inlägg vi har skrivit om vår region. Med start idag kommer vi publicera några Ölandsfavoriter i olika kategorier. Vi börjar med Ölandstips för naturälskaren. Allt som beskrivs nedan passar både för barn och vuxna.

Öland. Ölandstips för naturälskaren.

Naturum Trollskogen

Naturum Trollskogen som ligger långt norrut på Öland, närmare bestämt på Ölands nordostligaste udde, är mysigt för både barn och vuxna. Här finns utställningar och information om naturen i Trollskogen. Det anordnas också många olika aktiviteter här. Du kan till exempel gå på växtvandring, sagostund, skogsbad, yoga eller möta en geolog. Under sommaren har naturum öppet varje dag mellan 10-17. Det finns också en skogsjärnväg som man kan åka. Den används inte varje dag men du kan läsa mer om det här. Lilla Café Tångsnällan ligger också här om ni föredrar att köpa med er fika istället för att ta med matsäck. Annars är ett hett tips att handla med sig fika härifrån.

Naturum Ottenby

En plats som absolut måste vara med när vi skriver om våra Ölandstips för naturälskaren är Naturum Ottenby som ligger på Ölands södra udde, vid fyren Långe Jan. Långe Jan är också Sveriges högsta fyr och du kan ta trapporna upp till toppen om du vill. Ottenby är känt för sin fågelstation där man bland annat ringmärker fåglar. Ibland kan man även se sälar på udden. Varje dag under högsäsong är det en guidning för barn klockan 14. Där tittar man både på fåglar och sälar. Det finns även andra guidningar och totalt är det 8 stycken om dagen. Öppet alla dagar 10-18 under sommaren.

Ölands norra udde

På Ölands norra udde hittar du fyren Långe Erik. Det är en kort men fin promenad dit från parkeringen. Det finns utedass, lite glass att köpa men framför allt kan du promenera upp i tornet. Läs mer om när vi var där förra sommaren här.

Långe Erik. Ölandstips för naturälskaren.

Byrums raukar

Byrums raukar är en av mina absoluta favoritplatser på ön! Det är så vackert, barnen kan hoppa omkring och leka och man ser Blå Jungfrun i sundet. Det gäller att komma dit när det är lugnt dock. Ta gärna med lite middag och se solnedgången här.

Byrums raukar. Ölandstips.

Stora Alvaret

En fjärdedel av Öland består av Alvarmark. Stora Alvaret är också klassat som ett världsarv. Det som är speciellt med alvar är att det är kalkstensberggrund och ett väldigt tunt lager jord som inte passar att odla i. Istället går får omkring och betar. På våren finns fantastisk orkidéer här. Och flera arter av växer är unika för Alvaret.

Sollidens slott

Sollidens slott är den svenska kungafamiljens bostad när de är på Öland. Men en del av trädgården är öppen för allmänheten. Det är kul för barnen att springa runt och upptäcka och det finns en egen karta för barn. Det finns också ett kafé som säljer både mat, glass och fika.

Det finns otroligt många fler naturupplevelser att hitta på Öland. Men det här är våra favoriter. Totalt finns 73 naturreservat på ön.

Har du några andra favoriter så får du gärna lämna en kommentar!

Läs även