2 Globetrotters

Reser med barn

Jul i Kalmar med omnejd 2021

25 november 2021
Linda

Äntligen är den mysiga tiden före jul här! En månad kvar till julafton och i Kalmar händer massor av saker! Det börjar idag med Julmys på Ängsbacken och julmarknaden på Kalmar slott. Läs allt om jul i Kalmar 2021 i det här inlägget. Vad kommer du besöka innan julafton?

November 2021

25 november Julmys på Ängsbackens handelsträdgård i Förlösa

Mysiga Ängsbackens handelsträdgård skapar en ny tradition i år genom att bjuda in till julmys. De har kvällsöppet kl.17.00-21.00. Julstämning blir det med eldfat marschaller, tända ljus och julbelysning.
Det finns det grillad korv, skinkmacka, nybakade lussebullar och kakor. Du kan dricka varm choklad i orangeriet och shoppa julklappar, adventspynt och marmelader.
Du kan också binda en krans eller plantera en julgrupp i växthuset.
Glöm inte varma kläder. De bjuder på glögg.

25-28 november Jul på Kalmar slott

En härlig tradition är att besöka julmässan på Kalmar slott. Den startar torsdagen den 25 november och både på torsdagen och fredagen är det öppet kvällstid. Om man vill undvika att trängas är det smart att gå dit dagtid på vardagarna. Det säljes hantverk, matiga delikatesser och läckerheter. Några av Sveriges bästa smeder, ljusstöpare, halmslöjdare och textilare finns på mässan. I slottets matbod kan du handla ost, bröd, senap, fisk, glögg, skinka och sötsaker av småskaliga mattillverkare. Det händer också många saker för både barn och vuxna i slottet under de här dagarna. Läs mer om programmet här.

Foto: Maddoc Photography

26-28 november Julmarknad på Slottshotellet

Slottshotellet ligger fint vid slottsallén. Nytt för i år är att de ordnar en julmarknad på sin innergård. Julstämning skapas med god mat och dryck, hantverk, delikatesser och tindrande juleljus, eldkorgar och stämningsfull musik!

27 november Premiär för skridskobanan vid Domkyrkan

Något som saknats länge är en uppspolad skridskobana i centrala Kalmar. Nu blir det äntligen av. 27 november är det premiär och isen kommer vara kvar till 27 februari. Se till att skridskorna är slipade! Det kommer vara upplyst och öppet varje dag från 10. På vardagar till 20 och på helger till 18. Har du hört talas om Fritidsbanken? Där kan du låna allt du behöver till vinterns aktiviteter, helt gratis. Fantastiskt om ni frågar mig!

27 november Duran och Mollan tänder julgranen på Larmtorget

Jag tror alla barn i Kalmartrakten känner till Duran och Mollan. I år tänder de som vanligt Kalmars gran på Larmtorget klockan 15. De har också en julshow den 5 december.

27-28 november Julmarknad i Stödstorp

27-28 november klockan 11-16 är det julmarknad i Stödstorp, Läckeby. Det är en liten julmarknad med produkter från egna gården. Bland annat lammprodukter och korv, kött och lammskinn. Det finns också hemsydda mössor och kläder, äppelmust och betongkonst. Hembakat fika finns att köpa.

27-28 november Lions julmarknad i Kalmar centrum

Varje år vid första advent har Lions sin julmarknad för hela familjen på Larmtorget i Kalmar. I år är det lördag 12-16 och söndag 13-17. Det blir underhållning hela dagen med körsång och julmusik. Duran och Mollan tänder granen klockan 15. Det finns lotterier, fiskdamm och chokladhjul. Man kan också ta en gratis tur med häst och vagn runt Kvarnholmen. Tomtar kommer att vara på plats. Och kanske det bästa, allt du handlar för går till Lions hjälparbete.

27-28 november Julskyltning i Kalmar city

Första advent är det även julskyltning i Kalmar centrum. Njut av vacker julbelysning, julmarknad och en julstämning som bara går att uppleva i den historiska vackra stadskärnan. Butiker, kaféer, restauranger, salonger, konstgallerier med flera håller öppet hela helgen och är fyllda med julklappar.

December 2021

1 december Christmas night

Stämningsfull julkonsert med bland andra Sonja Aldén och Wictoria i Kalmarsalen.

fotograf: Kristofer Sandberg

3-4 december Jul på Krusen

Advent på Krusenstiernska gården bjuds det in till 3-4 december. Det blir uppträdanden, visningar i muséet, pyssel för barn, servering av korv, fika och glögg och försäljning av gårdens produkter.
Bland annat kan man se julstök i museet: visning i ett levande museum med Kulturskolan. Det kostar 30 kronor.

Det blir också gammeldags julpyssel för barn i drängstugan och filmvisning i brygghuset: En julhälsning från Hermina von Krusenstierna med Kulturskolan. Konserten Christmas Carols med Länsmusiken och eldshow med kulturskolans nycirkuselever kan du också njuta av.

4 december Västersläts julmarknad

Västerslät är en gård utanför Kalmar. Där arrangeras julmarknad den 4 december mellan 10-16.00.
Butiken kommer att vara öppen och det kommer säljas grillade hamburgare och korvar.
Gratis för utställare och besökare.

5 decemberJulpyssel på Kalmar slott

Söndagen den 5 december 10-16 kan barn och vuxna julpyssla tillsammans på Kalmar slott. Jag har svårt att tänka mig en mysigare miljö! Pyssel och fika finns i Borgstugan och biljetter köps på plats. Man kan stöpa ljus, göra julkort, kransar och smällkarameller. Min gissning är att intresset kommer vara stort.

5 december Jul på Skälby

Den 5 december klockan 11 är det Gammaldags julmarknad på Skälby Kungsgård i tre olika hus samt utomhus. Det kommer finnas hantverk och mat till försäljning. Det bjuds på julsånger, Luciatåg, tomte och Julkadrilj. Det finns också möjlighet att köpa fika och rida.

5 december Duran och Mollans julshow

5 december kör Duran och Mollan tillsammans med vaktis och kapten svartskägg två julshower på Giraffen i Kalmar. Biljetter kostar 195 kr och köps här.

10-12 december Kalmar julmarknad

Kalmar Julmarknad äger rum tre dagar mitt i city på Kvarnholmen! Fri entré. Det blir mat, sång, tävlingar, godis och hantverk.

12 december Julmarknadspromenad på Kalmar golfklubb

Det låter som ett kul koncept med julmarknadspromenad. Promenaden börjar nere vid vattnet nedanför klubbhuset. Längs stråket upplyst av marschaller möter du traditionella julmarknadsstånd och når vid slutet en mysig julkiosk med soppa, grillad korv & julfika. Det kommer också finnas tipspromenad. Arrangemanget håller på klockan 12-16.

19 december Sånger i vintertid med Lisa Nilsson och Mattias Torell

Den 19 december blir det sånger i vintertid med Lisa Nilsson och Mattias Torell i Kalmarsalen. Biljetter köps i förväg. Det utlovas hits genom tiderna, personliga julfavoriter samt en och annan smäktande evergreen.

Läs mer om vad som händer på Öland julen 2021!

Läs även